Met de voor november aangekondigde release van het verzamelalbum PRINCE4EVER wordt Prince’ inmiddels legendarische ‘Vault’ op een kier gezet. Onder de veertig nummers één nieuwe track in de vorm van het uit 1982 stammende Moonbeam Levels. Begin 2017 volgt meer niet eerder uitgebracht materiaal, in de vorm van de lang uitgestelde speciale editie van Purple Rain.

Warner Music heeft vandaag de eerste details bekend gemaakt over de manier een deel van Prince’ muzikale erfenis ontsloten gaat worden. Gestart wordt met een compilatie die de naam 4EVER gaat dragen. Onder de veertig tracks nog aardig wat nummers die de drie eerder uitgegeven compilatie-cd’s (The Hits/The B-Sides uit 1993, The Very Best Of uit 2001 en Ultimate uit 2006) niet hebben gehaald. Denk aan de singleversies van hits als Batdance, Mountains, Girls & Boys en Take Me With U.

pp_prince4ever_snippetOpvallend genoeg staan twee tracks die eerder exclusief op een verzamel-cd stonden (Peach en Nothing Compares 2 U) ook weer op deze nieuwe verzamelaar en wat ook opvalt is dat Warner Prince’ laatste werk dat hij officieel bij hen heeft uitgebracht (van Come en The Gold Experience – feitelijk alles wat in de jaren ’90 ná The Hits/The B-Sides verscheen – tot Art Official Age en Plectrumelectrum in 2014) voor het gemak maar even links laat liggen.

Onderop de albumhoes zien we Prince’ geboorte- en sterfjaar staan. Dat expliciet vermelden staat tamelijk haaks op de ‘PRINCE4EVER’-titel, oogt niet bijster chique. Zou het een steek zijn naar het moment dat Prince 1958-1993 op het Come-album liet plaatsen? Indien het geval, is dat tamelijk sneu. Indien niet, is het nog steeds behoorlijk tacky. Zoiets staat toch op geen enkele verzamelaar van (net) overleden artiesten?

Afijn, de meeste aandacht hier gaat in de pers uit naar het niet eerder uitgebrachte Moonbeam Levels en dat is terecht. Het nummer uit juni 1982 geldt als één van Prince’ meest bekende niet eerder uitgebrachte nummers en circuleert al sinds het midden van de jaren tachtig op allerhande bootlegs. Aanvankelijk in gruizige cassetteversie als ‘A Better Place 2 Die’, later in veel betere kwaliteit onder de officiële titel. Prince nam het op in de sessies voor het 1999-album, maar besloot het niet te gebruiken. Later is het overwogen voor gebruik op de opvolger van Lovesexy, dat Rave Unto The Joy Fantastic moest gaan heten. Dat project werd echter in de koelkast gezet toen Prince in 1989 de soundtrack voor de Batman-film ging maken. Diverse ‘Rave-nummers’ kwamen vervolgens op die soundtrack terecht of weer een jaar later in de Graffiti Bridge-film (en op de gelijknamige soundtrack). Moonbeam Levels verdween echter de kluis weer in.

In 2002 zou Moonbeam Levels mogelijk worden uitgebracht voor leden van Prince’ toenmalige NPG Music Club. Hoewel via die club veel zeldzame nummers hun weg naar de achterban vonden, bleef Moonbeam Levels uiteindelijk wederom in The Vault liggen. De laatste jaren van zijn leven heeft Prince weer aandacht gegeven aan niet uitgebrachte tracks uit 1982. Zo zette hij het uit april 1982 stammende (maar nooit uitgebrachte) Extralovable in een nieuw opgenomen versie in 2013 online en als Xtralovable verscheen het eind 2015 opeens op HITnRUN Phase Two. Als Prince niet was overleden, had Moonbeam Levels misschien wel een zelfde pad bewandeld, want het dook in 2013 ineens op in een live-set, zoals Xtralovable na bijna drie decennia ook ineens zijn weg vond naar optredens voor het officieel uitkwam. Er circuleert al enkele jaren een perfect klinkende versie van de originele opname uit 1982 onder fans. Het is vooralsnog niet bekend of de versie die op 4EVER komt te staan dezelfde is, of (net als Xtralovable) een recenter opgenomen versie.

Naast de verzamelaar, heeft Warner ook voor begin 2017 eindelijk de langverwachte special edition van Purple Rain aangekondigd. Die was van oorsprong gepland voor release in 2014, om het 30-jarig jubileum van het album luister bij te zetten. Het is destijds in april 2014 aangekondigd, maar vervolgens nooit uitgebracht. Een duidelijk geïrriteerde Prince gaf via Twitter aan wel een compleet gemasterde versie te hebben aangeleverd bij Warner:
pp_purplerain_twitter
Purple Rain wordt nu – net als in 2014 – aangekondigd als een remaster van het originele album, aangevuld met een tweede schijf niet eerder uitgebracht materiaal. Warner geeft aan dat meer info hierover naar buiten komt naar mate de releasedatum dichterbij komt. De eerste postume release wordt dus PRINCE4EVER, dat in Amerika op dinsdag 22 november uitkomt. Hier in Europa zal de release vrijdag 25 november in de winkels liggen. Het is voorzien van nieuw door Herb Ritts geschoten artwork en een 12 pagina’s tellend boekje waarin meer van deze niet eerder getoonde sessie te zien is. Het is nog niet bekend of de verzamelaar ook op vinyl uitkomt.

pp_prince4ever_artworkDit is de volledige tracklist:

 1. 1999
 2. Little Red Corvette
 3. When Doves Cry
 4. Let’s Go Crazy
 5. Raspberry Beret
 6. I Wanna Be Your Lover
 7. Soft and Wet
 8. Why You Wanna Treat Me So Bad
 9. Uptown
 10. When You Were Mine
 11. Head
 12. Gotta Stop (Messin’ About)
 13. Controversy
 14. Let’s Work
 15. Delirious
 16. I Would Die 4 U
 17. Take Me With U
 18. Paisley Park
 19. Pop Life
 20. Purple Rain
 21. Kiss
 22. Sign “O” The Times
 23. Alphabet St.
 24. Batdance
 25. Thieves In The Temple
 26. Cream
 27. Mountains
 28. Girls & Boys
 29. If I Was Your Girlfriend
 30. U Got The Look
 31. I Could Never Take The Place of Your Man
 32. Glam Slam
 33. Moonbeam Levels
 34. Diamonds and Pearls
 35. Gett Off
 36. Sexy MF
 37. My Name Is Prince
 38. 7
 39. Peach
 40. Nothing Compares 2 U

Waarom staan enkele titels cursief en vet en andere niet, vraag je af? Dat zijn de nummers die het team van Purple Picks in eerdere recensies als essentieel luistervoer heeft bestempeld. 26 van de 40 tracks (vooruit, 27 want Moonbeam Levels is zeker essentieel). Met de hakken over de sloot dus deze verzamelaar! Rond 28 november zullen we ‘m op deze plek uiteraard meer uitgebreid bespreken.

[Deze tekst is deels ook verschenen op WrittenInMusic.com, ook daar geschreven door Purple Picks-auteur Edgar Kruize]

2 thoughts on “Moonbeam Levels de kluis uit via PRINCE4EVER

 1. The photo on the cover is by Justin Walpole. And apparently Prince approved this release before he died.

  Walpole says Prince “chose this one for the cover before he passed”:
  https://www.instagram.com/p/BL0fqFpFDu5

  ” A new Prince greatest hits album is to be released on Nov 22. We made many special photographs together and he chose this one for the cover (before he passed “). So grateful #blessed #prince

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *