Wij vinden dat Purple Rain van Prince and the Revolution dit jaar op nummer 1 moet staan in de jaarlijkse Top 2000 van NPO Radio 2. Stem je mee?

De stemweek van de Top 2000 start vandaag. De ‘lijst der lijsten’, zoals Radio 2 deze profileert, is de laatste jaren behoorlijk verjongd. De rockmastodonten uit de 60s en 70s verliezen langzaam maar zeker terrein aan klassiekers uit de tachtiger en negentiger jaren. De positie van Prince is daarbinnen echter relatief stabiel gebleven. Purple Rain is steevast zijn hoogst genoteerde nummer. In de eerste Top 2000 in 1999 stond het op 54, vorig jaar stond het nummer op 62, de hoogste Top 2000-notering sinds die eerste editie.

Dat moet beter kunnen, vinden wij van Purple Picks. Nu weten we ook wel dat een spring van 62 naar nummer 1 een flinke, bijna niet te maken sprong is. Maar we gaan het proberen! Op de dag dat wij ons eerste blogjaar afsluiten, het einde van het jaar waarin Prince ons allen is komen te ontvallen, verdient Purple Rain namelijk gewoon een eerste plek in de Top 2000. Uiteraard zijn er meer grootheden heengegaan in 2016 en die horen allen een plek in de hoogste regionen te bemachtigen. David Bowie, Leonard Cohen, Maurice White, Glenn Frey, Phife Dawg, Keith Emerson, Vanity… de lijst is te lang. Veel te lang. Maar in een jaar als dit is Purple Rain wat ons betreft de ultieme Top 2000 nummer 1.

Bevooroordeeld? Absoluut! Dat zijn we zeker. Toch zijn hier zeven relatief objectief redenen waarom:

  1. Purple Rain is de Johan Cruijff van Prince’ oeuvre. Zeg een buitenlander dat je uit Nederland komt en ze roepen ‘Kroiff’. Nog zo’n in 2016 de aarde ontstegen held overigens. Hoe dan ook, loop de straat op en vraag mensen binnen een seconde een willekeurig Prince-nummer te noemen, 99 procent roept direct Purple Rain.
  2. Het nummer bewijst hoe goed Prince op alle vlakken was. Waar anderen weken werken aan de opnames van een liedje, speelde Prince met begeleidingsband The Revolution de basis van Purple Rain in één take in. Tijdens de allereerste live-uitvoering ooit. Daarna nog wat kleine edits en finetunes met strijkers er overheen en klaar was het nummer. Wie in de Top 2000 doet hem dat na? Zie hier de originele opname met commentaar hoe het tot stand kwam. Absolute muziekgeschiedenis:
  3. Prince was in 1984 de allereerste artiest die tegelijkertijd de nummer 1 single, nummer 1 film en het nummer 1 album had met Purple Rain. Geen enkele artiest heeft hem dat ooit nagedaan en daar hij afgelopen week postuum nog een American Music Award ontving, moet die waardering er ook in Nederland komen.
  4. Beyoncé is de allergrootste artiest die momenteel rondloopt op aarde en zij deed dit jaar in de Amsterdam ArenA heel bewust een stapje terug om Prince te eren. Zonder beeld en puur met de muziek zorgde Prince voor het meest intieme en emotionele moment in dat immense stadion, daarmee nogmaals de universele kracht van deze klassieker onderstrepend.
  5. Het was het allerlaatste nummer dat Prince op 14 april 2016 speelde in Atlanta, tijdens zijn allerlaatste concert ooit. Exact een week later overleed hij. Laat het geen nummer van verlies worden, maar laten we het een hoopvolle opener voor een nieuw jaar maken!
  6. Het was ook het allerlaatste nummer dat hij op Nederlandse bodem speelde, in de Ziggo Dome in 2014. Een bijzondere versie, die in alles voelt als een emotioneel afscheid. Spooky! Maar hij vraagt ons specifiek op zijn erfenis te letten. ‘Zijn huis’ te onderhouden. Dus… let’s work!
  7. Jarenlang was Queens Bohemian Rhapsody het nummer dat het jaar uitluidde en de ‘fwoosh’ op het eind van dat nummer die de laatste seconden van het jaar doet wegwaaien blijft prachtig. Maar bedenk je eens hoe mooi een voor velen uitermate verwarrend jaar als 2016 eindigt met een louterend nummer als Purple Rain, als het lange door strijkers gedomineerde outro van deze onbetwiste klassieker wegsterft en de stilte overloopt in de eerste seconden van 2017… Kippenvel!

[edit 30 november 2016]
Benieuwd naar onze lijst? Wij hebben deze ingevuld op basis van de stemmen van onze lezers. Jullie essentiële tracks zijn onze Top 2000 entry geworden en zelfs toen al kozen jullie voor Purple Rain als meest essentiële track. Hier de Purple Picks Top 2000 lijst

Stem ook! Dat kan van vrijdag 25 november tot en met vrijdag 2 december op de website van NPO Radio 2. Breng je stem uit en deel dit bericht zo veel mogelijk op sociale media met de hashtag #PurpleRainOp1

Doe mee en laat de jaarwisseling paars kleuren!

#PurpleRainOp1

6 thoughts on “Top 2000 Lijstduwers: #PurpleRainOp1

  1. Purple Pain! Je kunt niet anders dan steeds opnieuw luisteren naar dit nummer en je hele leven aan je voorbij te zien gaan. Concluderen dat het nóóit aan intensiviteit, rauwheid en verlangen naar meer, verliest. Alleen maar krachtiger wordt. Het nummer staat in ieder geval op nr 1 op mijn ‘begrafenismuzieklijst’ En dan de lange versie. Purple Rain voedt mn zielenpijn, maar troost het ook. Thank you for this feelings, Prince.

  2. Ik ben het helemaal met je eens dat Purple rain op 1 moet, maar heb wel 1 kleine correctie. Hij heeft inderdaad tegelijkertijd op 1 gestaan met een film, album en single. De film en album waren idd Purple rain, maar de single was When doves cry van het gelijk namig album. Purple rain heeft nooit op 1 gestaan in Amerika.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *